Skip to content

“RAAD VAN STATE GEEFT BUURTCOMITE KERKEVELD EEN TWEEDE MAAL GELIJK “

27/11/2013

BUURTCOMITE KERKEVELD

PERSBERICHT DINSDAG 26 NOVEMBER 2013

Vandaag, 26 november 2013, ontving het Buurtcomité Kerkeveld de officiële mededeling dat de Raad van State de milieuvergunning van Joke SCHAUVLIEGE, Vlaams minister van Leefmilieu (CD&V), voor het ontginningsproject van firma DE KOCK in de zandgroeve in Neerijse, bij spoedprocedure een tweede keer heeft vernietigd.

Buurtcomité Kerkeveld is een feitelijke vereniging die bestaat uit verschillende inwoners van de gemeenten Neerijse en Loonbeek, en die actief gesteund wordt door de VZW Milieusteunpunt Huldenberg en door de dorpsraad van de gemeente Neerijse. Het comité trekt reeds verschillende jaren ten strijde tegen de verdere ontginning door firma DE KOCK, van de groeve gelegen aan de Ganzemanstraat te Neerijse. Het gevolg van deze ontginning is immers een aanzienlijke toename van het vrachtverkeer, dat via de N253 (Loonbeekstraat) en de Langestraat dient te verlopen. Dit bijkomend verkeer komt bovenop de nu reeds bestaande zware verkeersbelasting, en op wegen die hiervoor absoluut niet uitgerust of geschikt zijn. Het is immers algemeen geweten dat de N253 een smalle en kronkelige weg is, nu weer stijgend dan weer dalend, waar huizen vaak op amper 30 cm van de weg staan.

Ook de grote impact van het ontginningsproject op de directe omgeving kan moeilijk worden overschat: het project ligt ingebed in het centrum van de gemeente Neerijse, dat wordt gekenmerkt door haar woonfunctie, en de aanwezigheid van de school De Bolster, de gemeentelijke bibliotheek en de vele plaatselijke horeca.

Nadat de eerdere milieuvergunning van minister SCHAUVLIEGE op 22 november 2012 door de Raad van State werd vernietigd wegens de problematiek van de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van het dorp Neerijse, verbaasde de minister vriend en vijand door op 06 juni 2013 opnieuw een milieuvergunning toe te kennen aan firma DE KOCK.

Ook tegen deze tweede milieuvergunning tekenden de leden van het Buurtcomité beroep aan bij de Raad van State. En met succes, want op 14 november 2013, nog geen 3 maanden later, vernietigde de Raad van State bij spoedprocedure ook de tweede milieuvergunning van minister Schauvliege. De Raad struikelde een tweede maal over de veel te negatieve gevolgen van de ontginning voor de verkeersveiligheid in en de leefbaarheid van het dorp Neerijse. De verwijzing van minister Schauvliege naar de eenzijdige nota van firma De Kock, waarin gesteld werd dat de N253 “door een nieuwe asfaltlaag plaatselijk werd verbreed en waar mogelijk voetpaden heeft gekregen”, werd door de Raad van State resoluut naar de prullenbak verwezen.

Buurtcomité Kerkeveld is uiteraard bijzonder tevreden met deze tweede vernietiging. Firma DE KOCK is er nu immers toe verplicht de werken stil te leggen.

Door de 2e vernietiging ligt de bal nu terug in het kamp van minister Schauvliege. Buurtcomité Kerkeveld hoopt van harte dat minister SCHAUVLIEGE, na de twee duidelijke veroordelingen door de Raad van State, zal beslissen dat er geen milieuvergunning kan worden afgeleverd voor het project. De vernietiging bij spoedprocedure bewijst immers dat de Raad van State er genoeg van heeft.

Voor deze beslissing beschikt de minister over wettelijke een termijn van 4 maanden. Normaal gezien weten we dus eind maart 2014 wat de minister beslist. Hopelijk wordt dan definitief een einde gemaakt aan de verdere ontginning en uitbreiding van de zandgroeve in de Ganzemanstraat te Neerijse.”

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: