Spring naar inhoud

Mars rond Kerkeveld tegen zandontginning groot succes

13/01/2010

Bedankt allemaal voor jullie inzet en aanwezigheid op de succesrijke mars!

Hieronder vinden jullie een persartikel over de mars. In een  nieuw aangemaakte pagina ‘Foto’s mars’ zijn er foto’s te zien van de mars (of wat hadden jullie gedacht). Wie wil mag zijn ‘Best off’ doorsturen, dan zetten we ze ook op de site. Bij ‘persberichten’ zijn de verschenen artikels ivm de mars samengezet, wie er nog andere heeft gevonden mag ze steeds doorsturen.

Nog eens hartelijk dank voor jullie aanwezigheid en inzet.

Het Kerkeveldcomité


Mars rond Kerkeveld tegen zandontginning groot succes

Neerijse, 13 januari. Op zondag 10 januari stapten 280 inwoners van groot Huldenberg en Bertem mee in de protestmars rond Kerkeveld. Hiermee protesteerden ze tegen het verlenen van een milieuvergunning voor de ontginning van het gebied door de nv De Kock.

Ondanks de barre weersomstandigheden was de opkomst zeer groot. Spandoeken met de slogans ‘ZANDGROEVE NEEN’ en ‘LEEFBAAR LEEFDAAL’ bundelden kort en krachtig de boodschap. Het ongenoegen werd uitgeschreeuwd.

Voor de optocht van start ging hield Peter Singulé van het comité Kerkeveld een speech. Hierin werd herinnerd waarom er zoveel mensen tegen dit project zijn. ‘In de zomer van 2009 liep er een openbaar onderzoek naar aanleiding van de milieuvergunningsaanvraag van de nv De Kock. Er volgde een intimiderende infovergadering. Uiteindelijk resulteerde dit in 425 bezwaarschriften. Het gemeentebestuur van Huldenberg adviseerde bovendien negatief.’
De provincie Vlaams-Brabant legde de bezwaarschriften en negatieve adviezen naast zich neer en verleende de vergunning aan de nv De Kock. ‘Niemand die deze beslissing begrijpt’, vervolgt Singulé. ‘De enige die van dit project beter wordt is dhr. De Kock. De overlast die hiermee gepaard gaat zoals verkeersonveiligheid, verkeersoverlast, lawaaihinder, trillingshinder, stofhinder, verminking van het landschap, onleefbaarheid en waardevermindering van de eigendommen wordt als onbelangrijk geïnterpreteerd. Die overlast laat ook dhr. De Kock ijskoud. Hij heeft geïnvesteerd en héél veel geld betaald om zoveel mogelijk gronden te kopen. Deze investering moet en zal opbrengen. Wat een anderen hiervan denken raakt zijn koude kleren niet’, weet Singulé.

Het is nu aan de gewestelijke milieucommissie om dit project onder de loep te nemen. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege moet nu de definitieve beslissing nemen of de verdere ontginnen kan doorgaan of niet. ‘We hopen dat de gewestelijk milieucommissie tenminste luistert naar onze argumenten. We wensen door de minister gehoord te worden en stellen een bezoek aan het gebied voor, zodat ze zelf de situatie kan constateren. Want, op basis van een document alleen kan je geen besluit vormen’ aldus Singulé.

Meer info en foto’s op https://kerkeveld.wordpress.com

One Comment leave one →
  1. Vandeuren Andre permalink
    20/04/2010 21:04

    Ik Andre vandeuren ben tegen de schorsing omwille dat er al werkeloze al genoeg zijn .
    Wat het vervoer betreft ,u mag wonen waar uwil overlast is er overal, dan moeten de tegen hangers ergens in bos gaan wonen.
    De zand ontginning moet door gaan , anders staan de tegen hangers in voor een pak doppers meer en dat kan de bedoeling niet zijn het is al erg genoeg vind ik.
    Mijn mag leven maar men moet laten leven ook dus daar in de Langestraat en om geving denk een beetje aan het personeel van nv De Kock

Plaats een reactie